Jaunieji kūrėjai: kūryba, kritika, pokalbiai

Septintoji „Meno bangų“ kūrybinė rezidencija netrukus atvers duris

2023-08-04

Kūrybinių rezidencijų Ignalinoje tradicija tęsiama. Rugpjūčio 14 d. prasideda rezidencija „Meno klasikos bangos“, kurią organizuoja įdomiomis iniciatyvomis garsėjanti viešoji įstaiga „Meno bangos“. Šiemet į rezidenciją iš įvairių Lietuvos kraštų atvyksta devyni menininkai, pakviesiantys Ignalinos gyventojus į įkvepiančius ir prasmingus renginius.

Kaip ir kasmet, „Meno bangų“ rezidentai įsikurs kaimo turizmo sodyboje „Saulėtekis“. Į Ignaliną šiemet atvyksta rašytoja Sandra Bernotaitė, smuikininkas Raimondas Butvila, LNOB teatro Baleto trupės direktorė Rūta Railaitė-Butvilienė, poetas Linas Daugėla, tapytoja Rūta Eidukaitytė, dailėtyrininkė Dalia Karatajienė, scenaristė Svitlana Kostrykina, poetė Rasa Milerytė, poetas, fotografas Ričardas Šileika. Kartu reziduos ir kultūros projektų vadovė, rašytoja Gintarė Adomaitytė.

Šios rezidencijos akcentas – klasikinės kultūros įtaka dabarties kūrėjams. Apie tai rezidentai diskutuos ne tik tarpusavyje, bet ir susitikimų su Ignalinos gyventojais metu. Jau dabar ignaliniečiai gali registruotis asmeniniams susitikimams su rezidencijos dalyviais el. paštu menobangos@gmail.com (šiems susitikimams paskirtas šeštadienis, rugpjūčio 19 d., 10–17 val.).

Rezidencijos organizatoriai, „Meno bangų“ įkūrėjai parengė įsimintiną ir renginių gausią kultūrinę programą. Jau pačią pirmąją rezidencijos dieną, rugpjūčio 14-ąją, pirmadienį, 15 val. Ignalinos krašto muziejuje vyks tapytojos Rūtos Eidukaitytės parodos „Vaizdų gaudyklės“ atidarymas. Parodos ir pačios rezidencijos atidarymo metu skambės smuikininko Raimondo Butvilo atliekama muzika, poetų Rasos Milerytės ir Lino Daugėlos eilės.

Po renginio rezidentai įsikurs „Saulėtekio“ sodyboje ir pradės ruoštis kitiems kūrybiškos savaitės susitikimams. O jau antradienį, rugpjūčio 15-ąją, 16 val. Ignalinos žmonės laukiami sodyboje – pasiklausyti ir pasižiūrėti vaizdo ir garso pasakojimo „Baleto versmės“ kvies Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro Baleto trupės vadovės Rūta Railaitė-Butvilienė. Rezidencijos organizatoriai viliasi: galbūt žymios balerinos, pedagogės viešnagė Ignalinoje paskatins ir kitus įstabaus baleto žanro atstovus dažniau apsilankyti šiame mieste.

,,Žodžio ir garso gelmės“ – taip pavadinta rugpjūčio 17 d., ketvirtadienį, 15 val. vyksianti poezijos ir muzikos popietė Mielagėnuose. Mielagėnai – „Meno bangų“ rezidentų mėgstama vieta, rezidencijų renginiai čia vyksta jau ne pirmą kartą. Šiemet muzika ir poezija nuvilnys naują gyvenimą pradedančioje senojoje špitolėje. Koncertuos smuikininkas, tarptautinių konkursų laureatas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Raimondas Butvila, eiles skaitys poetai Rasa Milerytė ir Linas Daugėla.

„Meno bangų“ rezidencijų programos kasmet dėliojamos atidžiai ir įžvalgiai – taip, kad sau įdomų renginį rastų kiekvienas. Todėl rugpjūčio 18 d., penktadienį, 15 val. Ignalinos viešojoje bibliotekoje bus pristatyta poeto, prozininko, fotografo, visai netrukus naują knygą išleisiančio Ričardo Šileikos paroda „Mizanscenos“. Ir ne tik – renginio metu skambės Monikos Sapiegaitės smuiko muzika, o abu menininkai drauge su rašytojomis Sandra Bernotaite ir Svitlana Kostrykina kvies padiskutuoti: „Kaip menas augina mus, kaip mes auginame jį.“

Baigiamojo renginio metu rezidentai svečių vėl lauks sodyboje „Saulėtekis“. Rugpjūčio 19 d., šeštadienį, 19 val. vyks skaitymai „Būsimų knygų puslapiai“. Kūrybą skaitys Sandra Bernotaitė, Linas Daugėla, Svitlana Kostrykina, Rasa Milerytė, Ričardas Šileika, Gintarė Adomaitytė.

Susitikimų, renginių ciklas tądien baigsis, bet rezidentai dar pasiliks Ignalinoje. Sekmadienį, kaip ir dar vieną dieną prieš tai, menininkai keliaus po kultūriškai turtingą Ignalinos kraštą, bendraus tarpusavyje, ieškos įkvėpimo, įgyvendins kūrybinius sumanymus.
 

Projektą ,,Kūrėjų rezidencija MENO KLASIKOS BANGOS“ iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Ignalinos rajono savivaldybė.

Partneriai: Ignalinos viešoji biblioteka, laikraštis ,,Mūsų Ignalina“, asociacija ,,Slinktys“.

 

Nuotraukose: tapytoja Rūta Eidukaitytė (asmeninio albumo nuotrauka); fragmentas iš Ričardo Šileikos parodos „Mizanscenos“; fotomenininkas, poetas Ričardas Šileika, pirmosios rezidencijos akimirka (fotografavo Nijolė Trinkūnienė).

 

„Slinkčių“ informacija

SRTRF 2023 m. iš dalies finansuoja projektą „Jaunieji kūrėjai: kūryba, kritika, pokalbiai“ (5000,00 Eur)